Mirant enrere... TORNAR
A L'ACTUALITAT
Solidaritat amb els germans xilens 3/03/2010

Xile va patir dissabte el setè terratrèmol més fort de la història, que ha causat prop de 800 morts i incomptables destrosses a les regions centrals del país. Qualsevol catàstrofe com aquesta ens afecta en aquest món global, però a Orígens la del sisme xilè l'estem vivint més de prop pels nostres amics de Chilenosenbarcelona.com, amb qui col·laborem des que vam organitzar plegats Xilefest.

"El pont entre Xile i Catalunya" té aquests dies més sentit que mai. En un primer moment, volíem saber si entre les víctimes hi havia familiars o amics dels nostres Chilenosenbarcelona.com. Ara és hora de bolcar-se amb l'ajut humanitari i per a la reconstrucció del país. En aquest nou projecte, Chilenosenbarcelona pot tornar a comptar amb Orígens.

Participem al debat de la interculturalitat 14/07/2009

L'entrevista al president d'ORÍGENS, Martín Miralles, ha provocat un interessant debat sobre els valors tradicionals al web de treball del Pla Barcelona Interculturalitat. Aquest web forma part del procés que duu a terme la ciutat per elaborar el pla municipal que doni resposta a la diversitat sociocultural que caracteritza Barcelona. Hi trobareu les aportacions de tota mena de col·lectius i personalitats.

Més de 2.500 persones al segon Xinafest 8/02/2009

La segona edició de Xinafest, organitzat per ORÍGENS, clou amb tots els objectius previstos: la consolidació com a festival intercultural xinès-català de tota l'àrea metropolitana de Barcelona, amb la participació de ciutadans de tots els orígens en un cicle d'activitats en diferents espais i que enguany s'han allargat durant una setmana, en el marc de la celebració de l'Any Nou.

El segon pont entre Catalunya i la Xina 8/02/2009

La cita és el 8 de febrer a les Cotxeres de Sants. Donarem la benvinguda a l'any del bou de terra. Volem que la segona edició de Xinafest superés la primera en abast i projecció de les manifestacions culturals que es mostren en aquesta gran trobada de la cultura xinesa a Barcelona. Amb l'experiència del 2006 i el suport de tots els col·lectius xinesos de l'àrea metropolitana, ORÍGENS impulsa ara un Xinafest on hi haurà més activitats, en diversos espais també fora de les Cotxeres de Sants. A més, estem en l'Any Europeu del Diàleg Intercultural i Xinafest forma part de la iniciativa Barcelona Diàleg Intercultural.

Col·lectius xinesos, institucions implicades en l'acollida d'immigrants, empreses que hi treballen, persones d'aquí i d'allà vinculades amb la cultura xinesa... tothom està preparant la seva participació a Xinafest. Si vols participar-hi, fes-nos-ho saber!

Presentem les nostres experiències locals 31/10/2008

Interacció, el congrés de polítiques culturals que la Diputació de Barcelona organitza des de fa 24 anys, s'ha centrat enguany en el diàleg intercultural a escala local. Com no podia ser d'una altra manera, ORÍGENS hi hem participat aportant la nostra experiència en aquest camp, en què fa més de tres anys que hi treballem com a entitat.

El president d'ORÍGENS, Martín Miralles, va presentar experiències com l'elaboració del Mapa de les religions de l'Hospitalet o l'organització d'esdeveniments interculturals com Xinafest davant d'un públic de responsables municipals de cultura i immigració. Interacció havia estat inaugurat dos dies abans per l'esciptor Juan Goytisolo, que va afirmar que s'ha de respectar “tot allò que sigui respectable” de qualsevol cultura i va criticar el multiculturalisme perquè crea guetos.

Els nous cursos d'ORÏGENS 5/05/2008

Ens plau anunciar que, després de la bona acollida que ha tingut el seminari sobre Àfrica central amb Jordi Palou, ORÍGENS completa aquesta temporada la seva nova oferta de cursos especialitzats amb els següents:

Com es veu, es tracta de cursos molt diversos, no només en temàtiques sino també en durada i abast dels continguts. Això sí, tots van a càrrec de ponents de reconeguda solvència en cada tema. I tenen un vincle amb les línies de pensament pròpies d'ORÍGENS. Fes clic sobre el títol del que t'interessi per veure la informació completa i el formulari d'inscripció en línia.


La tradició no dual del xivaïsme kaixmirià 5/04/2008

Arcadio Rojo ens va presentar els continguts del curs que impartirà a partir del 13 de maig al local d'ORÏGENS. A més de la iniciació al sànscrit com a llengua sagrada i de l'estudi del text Paramarthasara, d'Abhinavagupta, el professor Rojo mirarà de transmetre la concepció no dual del món i de la vida en què es basa el xivaïsme kaixmirià.

Segons la tradició no dual del xivaïsme, Shiva és constituït amb un poder suprem, amb una força il·limitada, eterna i lliure per fer qualsevol cosa sense deixar de ser ell mateix i sent aquesta cosa ell mateix també. Com que Shiva ho és tot, els seus seguidors no diferencien entre cel i infern, bé o mal, passat o futur. Són algunes de les dualitats bàsiques en què hem estat educats a Occident i de les quals fugen els que s'apropen al Xivaïsme, que és potser la tradició més antiga de la Terra.


Ruanda i RD Congo: ens mirem al mirall? 25/02/2008
Oberta la inscripció al Seminari sobre Àfrica Central, amb el mediador i consultor internacional en resolució de conflictes Jordi Palou.

En paraules de La Contra de La Vanguardia, "Jordi Palou és un d'aquells seguidors de Gandhi que a poc a poc va empenyent la pedra de la justícia universal pel vessant dels tribunals". Efectivament, com a advocat, Palou és al darrere del procés pel qual l'Audiència Nacional acaba d'ordenar la detenció de 40 militars ruandesos per delictes de genocidi, crims contra la humanitat i terrorisme. Se'ls acusa de la mort de més de quatre milions de ruandesos als anys 90 i de l'assassinat de nou espanyols (sis missioners i tres civils).
La tasca de Palou per la pau a Ruanda va molt més enllà d'aquesta acció de justícia universal. Està acreditat com a mediador entre hutus i tutsis, i el seu coneixement ampli de la zona fa d'aquest seminari una oportunitat única per a apropar-se a aquesta realitat últimament oblidada.

Informació i inscripcions, fins l'1 d'abril

Estamos rodando Los hijos de Adán 12/01/2008

Así es. Dos miembros del equipo de producción de Los hijos de Adán han viajado a Turquía para entrevistar a algunos líderes islámicos y tomar imágenes para el capítulo piloto. Los hijos de Adán es una serie documental de 13 capítulos de 45' que muestran las formas que adopta la tradición en el Mediterráneo.
El objetivo es el mismo que en todas las actividades de Orígens: sentar las bases para un modelo de convivencia basado en todo aquello que nos une, por encima de las diferencias o los matices. La novedad es que este mensaje, convertido en un producto audiovisual de gran calidad, alcanzará a millones de familias en todos los países de la cuenca mediterránea.

Any nou, web nou 12/01/2008

Hem passat les festes nadalenques sense web ni correu electrònic, gràcies al servei nefast de Ya.com. Si heu intentat contactar amb nosaltres i no heu pogut, us demanem disculpes i us preguem que hi torneu ara. Tornem a la xarxa amb el suport de nous proveïdors de domini i allotjament, ara per ara amb el mateix web, tot i que estem preparant-ne un de totalment renovat, amb continguts actualitzats i nous serveis en línia. Aquest és només un dels nous projectes en marxa a Orígens per a aquest 2008. Bon any!

Per un 2008 audaç i prodigiós!

Comiat emotiu per a Joan Manuel Cabezas 20/10/2007
L’exvicepresident d’Orígens enceta ara nous projectes,
després d’haver impulsat l’àrea de recerca i formació.

Des d'Orígens volem expressar el nostre reconeixement a la vàlua personal i intel·lectual del Dr. Joan Manuel Cabezas, i desitjar-li la millor de les sorts en els seus nous projectes personals i laborals. La seva tasca com a vicepresident d’Orígens ha estat fonamental per a l’impuls del nostre projecte, sobretot en l’àrea de divulgació, formació i recerca que ell coordinava.

Tot i no trobar-se allà, el Dr. Cabezas va estar especialment present a l’últim dinar de treball dels que duen a terme regularment els membres de l’entitat els dissabtes. Tothom hi va expressar els seus bons desitjos i vam recordar que Orígens sempre serà “la casa” d'en Joan Manuel.

Xinesos i catalans celebren el Xinafest 11/06/2007

Més de 50 activitats de tota mena, des del tennis de taula fins al concurs de karaoke, passant pels tallers infantils i les danses tradicionals, van aplegar unes 2.000 persones diumenge, 10 de juny, a les Cotxeres de Sants. Els organitzadors, Orígens i l'Associació de Dones Comerciants i Industrials Sinoespanyoles, estem molt satisfets del resultat dels nostres esforços conjunts, gràcies als quals xinesos i catalans que vivim a la mateixa ciutat ens sentim avui una mica més propers. Tot sobre el festival, a www.xinafest.com.

Orígens entra a la blogosfera 31/03/2007

Mentre preparem la nova web 2.0 d'Orígens, aquest cap de setmana hem participat a les jornades Blogs+Ciutadania que tenen lloc a València. El congrés es podia seguir en directe per internet.

Les dones empresàries xineses
celebren el 8 de març
8/03/2007

Orígens ha participat enguany en la gran festa de la comunitat xinesa a Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballa-dora. Es tracta del sopar de les Dones Comerciants i Industrials Xino-espanyoles, amb qui ja estem organitzant Xinafest, el festival que reunirà xinesos i catalans el 10 de juny a les Cotxeres de Sants.

La pedra de l'origen, a punt 13/12/2006
Ho vam poder comprovar en la nostra darrera visita al taller de Pikapedra: la pedra de l'origen és a punt per ser instal·lada i convertir-se, amb el treball col·lectiu de les comunitats, en símbol de trobada intercultural. Serà aviat, en la primera edició de Construïm l'Origen. Mentrestant, la trobada amb els amics canters va ser, com sempre, motiu de gresca i joia, a més d'una oportunitat per entrenar-nos amb la maça i el cisell.
Més de 1.000 xilens i catalans a Xilefest 8/10/2006

Van ballar cueca, van picar pedra, van menjar empanadas, van veure cinema, van sentir música popular de tots els estils... Les Cotxeres de Sants es van omplir de xilens i catalans de les més diverses procedències que van voler trobar-se en aquest pont entre Xile i Catalunya que ha esdevingut Xilefest.

Per accedir a la col·lecció completa de fotografies d'aquell dia, fes clic aquí.

Ferran Bello: "Els nouvinguts identificaran com a propis molts elements de les tradicions de Catalunya"

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC, Generalitat de Catalunya) ha interioritzat perfectament els mecanismes de la interculturalitat que fa possible la integració de totes les cultures, tradicions i civilitzacions. Des que ell el dirigeix, aquest centre ha ampliat el concepte d'allò que és tradicional a Catalunya per fer-lo més inclusiu.

Adhesions des d'arreu del món 26/09/2006

Personalitats de la talla de Ryszard Kapuscinsky, Noam Chomsky, Arend Lijphart, Manuel Delgado o Agustí Colomines (clica-hiper veure'n el llistat complet) estan fent arribar els seus missatges de suport i adhesió a la tasca que Orígens està impulsant. Fins ara n'hem rebut 84 des dels cinc continents, el que ens fa creure que "la trobada en allò que ens uneix" podria arribar, més aviat que no pas ens pensàvem, molt més enllà de Barcelona, la ciutat on hem començat a aplegar-nos.

Catalunya i Xile s'enamoren 20/09/2006

La poesia va fer de pont entre Xile i Catalunya en la jornada de presentació pública de la segona edició del festival Xilefest. Ahir al vespre, un centenar de catalans i de xilens sortien emocionats de la sala d’actes de la Casa Elizalde, després de sentir en directe l’actor català Enric Majó declamar poemes d’amor de Pablo Neruda amb l’acompanyament musical del guitarrista xilè Eulogio Dávalos. Al matí, el poeta xilè Sergio Macías va demostrar durant la presentació del seu llibre, Gabriela Mistral o retrato de una peregrina, que la gran poeta xilena fou una enamorada de Catalunya.

Gabriela Mistral i Pablo Neruda, primers protagonistes de Xilefest 15/09/2006

Dues grans figures de la poesia xilena del segle XX seran recordades dimarts vinent a Barcelona amb motiu de la presentació oficial del festival cultural Xilefest 2006, el pont entre Xile i Catalunya, que tindrà lloc el segon diumenge d’octubre a les Cotxeres de Sants. El lloc triat per a aquesta ocasió és un altre centre cívic de la capital catalana: la Casa Elizalde.

La presentació d'Orígens omple la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès 30/03/2006

Acabem el primer trimestre de l'any amb la paella plena de projectes i en ebullició. L'acte de dijous, 30 de març, marcarà un abans i un després en la trajectòria d'Orígens, que en presentar-se públicament ha multiplicat el nombre de contactes i adhesions per tirar endavant. Llegiu la crònica escrita i fotogràfica d'aquest dia, per a nosaltres inoblidable, aquí.

Orígens, a Tots x Tots 14/04/2006
Dos representants de la nostra entitat han estat entrevistats al programa de COM Ràdio dedicat a la solidaritat i l'associacionisme. Francesc Triola conversa amb Albert Muñoz i Maria Djurdjevich, que expliquen qui som i què fem. Vols sentir-ho?
Els fets no diferencials 31/03/2006
És el títol del reportatge publicat al Diari de Barcelona arran el nostre acte de presentació a l'Ateneu Barcelonès. Us convidem a llegir-lo.
Perseguir les arrels
per transformar el present
16/01/2005
Aquest és el titular del reportatge que el número 782 del setmanari El Triangle dedica a explicar les bases i els projectes d'Orígens, després d'entrevistar el president i el vicepresident de l'associació, Martín Miralles i Joan Manuel Cabezas. El document pesa 1 MB, però val la pena.
2006, l'any d'Orígens 1/02/2006
La posada en línia d'aquest web és només el primer de tots els projectes d'Orígens que s'aniran fent realitat al llarg d'aquest any. Encetem el 2006 amb la mateixa il·lusió que el 2004 i el 2005, però amb tots els projectes força més avançats: Construïm l'origen deixarà enguany la seva empremta a diversos barris i poblacions de Catalunya, les nostres conferències i seminaris també es multiplicaran arreu del país, inaugurarem l'exposició sobre la canteria, etc. També tenim projectes nous per llançar a tot el món el nostre missatge de trobada en allò que ens uneix...
Localitzada la primera pedra de l'origen 10/12/2005
 
Un bon grapat de socis i amics d'Orígens vam formar part de l'expedició que es va desplaçar a la cantera, propera a Vic, d'on sortirà la pedra de l'origen. Aviat, una d'aquestes roques sorrenques esdevindrà un nou símbol d'unió de totes les identitats, tradicions i civilitzacions que es donen cita als barris de Ciutat Vella. En fer parada i fonda a les instal·lacions de Pikapedra, que són els companys canters que ajudaran a donar forma a aquesta escultura col·lectiva, tots vam poder posar a prova les nostres habilitats amb la maça i el cisell.
L'ensenya d'Orígens, en ferro i pedra 10/12/2005
El símbol que identifica la nostra entitat va ser creat a partir de la imatge d'un quadre del pintor i company nostre Arnau Alemany. L'artista i artesà Kriss, que també col·labora amb Orígens, n'ha fet ara una versió real en tres dimensions. La base duu un coixinet que facilita que la roca central, perfectament equilibrada sobre l'eix, giri amb molta facilitat.

 Amb el suport de:   Col·laborem amb: