Més de 1.000 xilens i catalans a Xilefest TORNAR
A L'ACTUALITAT
 

Van ballar cueca, van picar pedra, van menjar empanadas, van veure cinema, van sentir música popular de tots els estils... Diumenge passat, 8 d’octubre, les Cotxeres de Sants es van omplir de xilens i catalans de les més diverses procedències que van voler trobar-se en aquest pont entre Xile i Catalunya que ha esdevingut Xilefest.

Els organitzadors es mostren molt satisfets per l’èxit assolit i, agraïts pel suport prestat per administracions com la Generalitat de Catalunya o patrocinadors com Heineken, pensen ja en la tercera edició del festival, d’aquí a un any. “Hem aconseguit que Xilefest sigui una festa llatina diferent, on la trobada i l’intercanvi cultural estan per sobre de qualsevol altra consideració”, explica el director de Chilenosenbarcelona.com, Daniel Ramírez. El president d’Orígens, Martín Miralles, valora molt positivament la col·laboració establerta per a l’organització de Xilefest i la pren com a exemple de la tasca a desenvolupar per l’entitat amb altres comunitats.

Una jornada inoblidable
Diumenge al matí, els actes més destacats van ser l’emotiva actuació del trobador xilè Mario Farías i la conferència dels antropòlegs, també xilens, Caty Galaz i Rodrigo Prieto sobre veïnatges interculturals. Mentrestant, al pati, els Gegants de Sants van ballar amb música de gralla al costat de l’espai on, a cops de maça i cisell, tots els assistents anaven donant forma a La petita pedra de l’origen que simbolitza la unió entre els pobles, en aquest cas de Catalunya i Xile. Els nens s’ho van passar d’allò més bé reflectint aquesta mateixa idea sobre roba en el taller de pintura de samarretes.

El festival es va desenvolupar en paral·lel als diferents espais de les Cotxeres de Sants: per exemple, mentre al pati públic de totes les edats participava en la creació de La petita pedra de l'origen, a l'escenari principal actuaven grups com Raíces, que va fer ballar cueca a xilens i catalans.

Centenars de xilens i catalans van dinar empanadas (en tot el dia se’n van vendre 900) mirant Sábado, la reconeguda pel·lícula del jove realitzador xilè Matías Bize. La tarda va anar guanyant ritme amb el repertori contemporani del grup Enclave Sur, les impressionants danses rapa nui de l’illa de Pascua (Vai Aheva Ote Henua) i, com no, les cuecas interpretades pel conjunt Raíces i ballades, amb més o menys encert, per bona part del públic, xilè o no.

Al vespre, la sonora batucada del grup mestís Dafora va donar pas a la poesia de l’artista Esteban Aguilera, mentre a l’exterior DJ Raff animava una festa més electrònica. La xerrada sobre diversitat lingüística i la llengua maputxe dels doctors Joan Manuel Cabezas i Fernando Zúñiga va suscitar també l’interès de molts assistents, així com l’exhibició de body paint a càrrec de l’artista Priscila Dionis.

La cantant de Saiko, Denisse Malebrán,
sobre l'escenari de les Cotxeres de Sants.

A la nit, Saiko encetava a Xilefest la gira per presentar a Europa el seu disc Las Horas. Els retards dels avions van fer que arribessin a Barcelona poques hores abans del concert i sense el guitarrista Luciano Rojas, malalt a Xile, que va ser substituït a l’escenari. Un cop solucionats aquests problemes, l’actuació en directe del grup xilè va superar amb escreix les expectatives tant dels seus seguidors com del públic que els descobria a Xilefest.

A més de les prop de 1.000 persones que omplien les Cotxeres de Sants, el concert va ser seguit en directe per internet des de Xile per unes 500 persones més. La webcam va estar tot el dia connectada al web del festival, www.xilefest.com, que així va ser seguit en directe des d’arreu del món. La retransmissió també va permetre a molts xilens saludar la família i els amics a Xile des de Barcelona. El pont entre Catalunya i Xile va ser real.

Qui mou Xilefest?
Xilefest és una iniciativa sense afany de lucre dels promotors del web Chilenosenbarcelona.com, un grup de joves emprenedors xilens establerts a Barcelona que, en veure que l’èxit d’edicions anteriors sobrepassava les seves expectatives, decideixen comptar amb el suport d’Orígens, una associació cultural que cerca i divulga els valors i les arrels comunes a totes les cultures, tradicions i civilitzacions. Chilenosenbarcelona.com es va crear l’any 2002 i avui hi ha 1.890 persones inscrites. Orígens porta més d’un any desenvolupant activitats de trobada intercultural amb la participació d’intel·lectuals i activistes catalans i de Malí, França, Bòsnia, Sèrbia, Senegal, Sudan, Perú, Xina...






La unió entre Xile i Catalunya, l'objectiu de la trobada, s'expressava a tot arreu, des de les cares maquillades d'alguns col·laboradors fins a les banderes que de davant de l'escenari. A dalt, actuació del grup Enclave Sur. A baix, foto del grup rapa nui Vai Aheva Ote Henua davant de l'estand d'Orígens.