Ple a la sala d'actes de l'Ateneu TORNAR
A L'ACTUALITAT
 


Acabem el primer trimestre de l'any amb l'olla plena de projectes i en ebullició. L'acte de dijous, 30 de març, marcarà un abans i un després en la trajectòria d'Orígens, que després de presentar-se públicament en societat ha multiplicat el nombre de contactes i adhesions amb què comptem per tirar endavant no només el programa previst sinó també moltes iniciatives noves.

L'Ateneu Barcelonès, que enguany fa 100 anys en aquell històric edifici del carrer de la Canuda, va acollir el nostre "bateig" en públic. Agraïm la col·laboració prestada pel professor Bernat Castany, de la Secció d'Història, que va presentar l'acte. No ho oblidarem i esperem seguir col·laborant amb les activitats de l'Ateneu.

Com havíem anunciat, el nostre "padrí" va ser el politòleg congolès Mbuyi Kabunda, llicenciat per la Universitat de Lumbumbashi i avui professor de relacions internacionals a la Universitat de Basilea, a Suïssa. Després de la seva conferència sobre immigració, diversitat i unitat, Kabunda va prendre la maça i el cisell per fer els primers cops sobre una "mini-pedra de l'origen" que va centrar l'atenció del "pica-pika" al pati de l'Ateneu Barcelonès.

Els perills de la multiculturalitat
Kabunda va reconèixer que la simple convivència de cultures per la immigració i la globalització, causa i conseqüència l'una de l'altra, pot resultar conflictiva. Sobretot si viuen a prop i sense interacció, intercanvi ni enriquiment mutu. Per a això, l'entrebanc més important és que "Occident només vol donar, no rebre", va dir l'expresident de l'ONG Sodepaz, per a qui Europa imposa un concepte de desenvolupament basat en la urbanització, la industrialització i l'Estat-nació que aniquila els valors i els coneixements propis dels africans, per exemple.

Fa anys que Àfrica concentra la major part dels fons d'ajuda al desenvolupament, "amb els quals es fa de tot menys desenvolupament", va dir Kabunda, abans d'insistir que "cal més justícia que no pas ajuda" i que, pel que fa a la immigració, "l'efecte crida no el produeix la regularització, sinó els desequilibris estructurals nord-sud", perquè "no hi ha barreres per a la pobresa".

"Passem a l'acció"
El nostre president, Martín Miralles, va anunciar que ha arribat el moment de dur a la pràctica les idees i activitats que els membres d'Orígens hem anat covant, dissabte a dissabte, des que es va començar a gestar el projecte. Va agrair les aportacions de tots els acadèmics que han dotat el nou moviment d'"opinions amb fonament, que no fonamentalistes", des del nostre president fundador, l'antropòleg Ferran Iniesta, fins a l'historiador Arcadio Rojo, passant pels 60 eminents experts d'arreu del món que durant les darreres setmanes han esdevingut membres d'honor d'Orígens.

L'antropòleg Joan Manuel Cabezas, vicepresident de la nostra associació, va ser l'encarregat de posar veu a aquests missatges de suport, arribats des dels cinc continents.

Contra el xoc de civilitzacions
El discurs d'en Martín va reivindicar el paper d'Europa com a intèrpret entre el món islàmic i el cristià. Va anunciar que Orígens, que està en disposició de canalitzar aquesta mena d'interlocucions, donarà suport a l'Aliança de Civilitzacions promoguda pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, amb la vocació de fer-ne partícep la societat civil.

El president d'Orígens es va adreçar als polítics, en general, per demanar-los "que tinguin visió de la història, que no es quedin enganxats a l'avui dels mitjans ni a la pirotècnia de les campanyes electorals". I que "facin la seva feina, perquè quan els polítics no fan la seva feina, el buit és ocupat per gestors o personatges sinistres". Des de la nostra associació, volem "canviar les coses", perquè, com va dir en Martín, avui "fan falta altres vímets per teixir en política amb voluntat d'honorar-la".

El regidor del Districte de Ciutat Vella, Carles Martí, presenciava l'acte en primera fila, al costat dels cònsols i representants de col·lectius que hi conviuen, com ara els de la Comunitat Sudanesa a Catalunya, la Casa de l'Est, l'Associació de Dones Empresàries i Treballadores Xineses o la mateixa Fundació Tot Raval, que aplega les entitats del barri on Orígens té la seu central. Amb tots ells, i amb els que aquell dia no van poder assistir, ens veurem aviat per continuar impulsant "la trobada en allò que ens uneix".

Fotògraf de l'acte: Julián Cadenas



Martín Miralles, president d'Orígens; Mbuyi Kabunda, politòleg convidat; Bernat Castany, Ateneu Barcelonès; Joan Manuel Cabezas, vicepresident d'Orígens.


Mbuyi Kabunda, durant la seva conferència Immigració, diversitat i unitat humana. Abaix, els seus primers cops a La petita pedra de l'origen.



Joan Manuel Cabezas
Martín Miralles


Els companys del taller Pkpdra
inauguren els treballs sobre la pedra.