Catalunya i Xile s'enamoren TORNAR
A L'ACTUALITAT
 

La poesia va fer de pont entre Xile i Catalunya en la jornada de presentació pública de la segona edició del festival Xilefest que es va desenvolupar a la Casa Elizalde, al cor de Barcelona. Al vespre, un centenar de catalans i de xilens sortien emocionats de la sala d’actes del centre cultural, després de sentir en directe l’actor català Enric Majó declamar poemes d’amor de Pablo Neruda amb l’acompanyament musical del guitarrista xilè Eulogio Dávalos. Al matí, el poeta xilè Sergio Macías va demostrar durant la presentació del seu llibre, Gabriela Mistral o retrato de una peregrina, que la gran poeta xilena fou una enamorada de Catalunya.

Daniel Ramírez, editor de Chilenosenbarcelona.com; Martín Miralles, president d’Orígens, i Katy Carreras-Moysi, regidora de Relacions Ciutadanes i Institucionals, en un moment de la roda de premsa de presentació de Xilefest 2006.

Aquest intercanvi cultural culminarà amb la celebració, en menys de tres setmanes, del festival Xilefest 2006. Diumenge, 8 d’octubre, les Cotxeres de Sants s’ompliran de música, danses, cinema, teatre i activitats infantils protagonitzades per artistes i creadors xilens i catalans, adreçades a públics de totes les nacionalitats. Tal i com remarcava el president de l’associació cultural Orígens, Martín Miralles, durant la presentació de Xilefest 2006 als mitjans de comunicació, el festival és “una proposta dels xilens al món”.

L’editor del web Chilenosenbarcelona.com, Daniel Ramírez, l’altre col·lectiu organitzador, va ser l’encarregat de repassar la programació d’activitats i actuacions confirmades, sempre disponible al web del festival. És també mitjançant www.xilefest.com que es poden comprar entrades anticipadament per tres euros. El mateix dia, a la porta de les Cotxeres de Sants, costaran cinc euros.

La roda de premsa va comptar també amb la presència de la regidora de Relacions Ciutadanes i Institucionals, Katy Carreras-Moysi. En nom de l’Ajuntament de Barcelona, una de les institucions que dóna suport a l’organització del festival xileno-català, Carreras-Moysi va donar la benvinguda a una iniciativa que vol apropar cultures perquè la integració dels immigrants xilens a la realitat catalana sigui enriquidora per a tothom. “Barcelona ha estat sempre una ciutat d’acollida”, va recordar la regidora parlant en castellà i en català, tot defugint –va dir- “falses polèmiques”.

El poeta xilè Sergio Macías, presentat per l'escriptora barcelonina Anna Maria Moix.

Mistral, una poeta no tan sols per a nens

L’escriptora barcelonina Anna Maria Moix va presentar l’esmentat llibre sobre Gabriela Mistral i el seu autor, Sergio Macías, poeta xilè establert a Madrid que és assessor cultural de l’Ambaixada de Xile. Tant Moix com el mateix Macías van perfilar una Gabriela Mistral (1889-1967) que, més enllà de la poesia infantil per la qual va ser més reconeguda en un principi a Xile, també es va avançar a la seva època en la defensa dels drets humans de les dones, dels nens i dels indígenes. Segons Anna Maria Moix, Mistral mai no va rebre prou suport de la dreta ni de l’esquerra política, ni a Xile ni mentre va viure a Espanya, perquè era “cristiana i socialista alhora”. Per a Macías, “Xile no es va portar bé amb ella” i el llibre vé a reconstruir aquesta imatge més real.
El guitarrista xilè Eulogio Dávalos i l’actor català Enric Majó, sobre l’escenari interpretant Me gustas.

Al vespre, en un ambient intimista malgrat que la sala d’actes era plena a vessar, Enric Majó va interpretar alguns dels més inoblidables poemes d’amor de Pablo Neruda, barrejats i realçats amb les notes de la inigualable guitarra d’Eulogio Dávalos. L’espectacle Me gustas va incloure un especial record per a Matilde Urrutia, la dona de Neruda, a qui el poeta va dedicar molts d’aquests versos...

Me gustas cuando callas porque estás como ausente,
y me oyes desde lejos, y mi voz no te toca.
Parece que los ojos se te hubieran volado
y parece que un beso te cerrara la boca.