Gabriela Mistral, Pablo Neruda i Xilefest TORNAR
A L'ACTUALITAT
 

Dimarts, 19 de setembre, a la Casa Elizalde
Barcelona: c. València, 302 (entre Pau Claris i Roger de Llúria, metro Passeig de Gràcia)

12:00h Roda de premsa de presentació de Xilefest
Daniel Ramírez Centurión, editor de Chilenosenbarcelona.com
Martín Miralles Asensio, president d’Orígens

13:00h Presentació del llibre Gabriela Mistral o retrato de una peregrina, de Sergio Macías
Anna Maria Moix, escriptora

20:30h Espectacle Me gustas, amb poemes d’amor de Pablo Neruda
Eulogio Dávalos, guitarrista xilè
Enric Majó, actor català

Dimarts vinent, després de la roda de premsa sobre els objectius i el programa del festival, l’escriptora barcelonina Anna Maria Moix presentarà el llibre Gabriela Mistral o retrato de una peregrina, de Sergio Macías, poeta xilè establert a Espanya, assessor cultural de l’Ambaixada de Xile. Macías, professor de literatura llatinoamericana amb una reconeguda obra poètica pròpia, narra com la filla d’una família modesta i desestructurada del Xile rural va arribar a ser la primera –i fins ara l’única- dona llatinoamericana que rebia un premi Nobel de literatura, l’any 1945.

Al vespre, la Casa Elizalde acollirà l’espectacle Me gustas, en què l’actor català Enric Majó, amb el guitarrista xilè Eulogio Dávalos, interpreta poemes d’amor de Pablo Neruda, Nobel de literatura l’any 1971. Aquest muntatge arriba a Barcelona després de més de dos anys omplint teatres i auditoris de tot Catalunya. Dávalos acompanya amb composicions pròpies i alienes els versos del gran poeta de l’amor que Majó recita com a cau d’orella.

Neruda va ser cònsol xilè a Barcelona durant un any, fins que el 1935 va rellevar Mistral en aquest mateix càrrec a Madrid. Tots dos poetes van fer, doncs, de pont entre Xile i Espanya. El seu record obre enguany un Xilefest que, en la seva segona edició, vol subratllar els lligams culturals entre tots dos països. L’exposició El vincle, que s’està elaborant amb la participació dels visitants de la web, recorda algunes de les múltiples connexions entre Xile i Catalunya que podem trobar al llarg de la història, com ara que l’himne nacional xilè el va compondre un català.

Música, danses, cinema i teatre d’aquí i d’allà
La programació de Xilefest que es presentarà a la Casa Elizalde serà pràcticament la definitiva. El festival s’adreça al públic de qualsevol edat i condició amb una oferta que va des dels titelles i els contes per a nens fins a les ponències –acadèmiques, però obertes a la participació de tothom- sobre la interculturalitat i els pobles indígenes xilens. La riquesa cultural tant de Xile com de Catalunya quedarà palesa amb les actuacions dels castellers i dels ballarins de cueca (el ball típic xilè), de representants de la cultura rapa nui o d’una colla de gegants.

Més enllà del folklore, les Cotxeres de Sants vibraràn amb el cant popular del trobador xilè Mario Farías, la rapsòdia d’Esteban Aguilera (des de Víctor Jara fins a Joan Manuel Serrat) i la percussió mestissa de Dafora. Les principals propostes teatrals del festival són els titelles de Mauricio Riobó i els monòlegs de Tomás Cubillos, actors xilens establerts a Barcelona i Madrid, respectivament. Pel que fa al cinema, es projectaran des de curtmetratges del reconegut cineasta Matías Bize fins a les llegendes xilenes en animació 3D del jove creador Rodrigo Burgos. Resta obert el termini per presentar-hi més treballs.

Un dia per compartir
Xilefest és l’oportunitat perfecta perquè xilens i catalans es trobin i es coneguin millor. Qui no hi pugui assistir en persona, podrà seguir el festival en directe a la web. Però tothom que es trobi a Barcelona el dia 8 d’octubre, si acudeix a les Cotxeres de Sants entre les 12:00h i les 23:00h, podrà tastar les millors especialitats gastronòmiques de tots dos països i participar de la creació, a cops de maça i martell, d’una petita escultura col·lectiva en pedra que simbolitza la trobada dels pobles en allò que els uneix.

El festival Xilefest és una iniciativa dels promotors del web Chilenosenbarcelona.com, un grup de joves emprenedors xilens que, en veure que l'èxit d'edicions anteriors sobrepassava les seves expectatives, decideixen comptar amb el suport d'Orígens, l'associació cultural sense ànim de lucre que promou la recerca i divulgació dels valors i les arrels comunes a totes les cultures, tradicions i civilitzacions. Orígens porta més d'un any desenvolupant activitats de trobada intercultural amb la participació d'intel·lectuals i activistes catalans i de Malí, França, Bòsnia, Sèrbia, Senegal, Sudan, Perú, Xina... Chilenosenbarcelona.com es va crear l'any 2002 i avui hi ha 1.815 persones inscrites.

Xilefest estarà present al Llatíno BCN Festival, que tindrà lloc al Parc del Fòrum durant les festes de la Mercè, entre el 22 i el 25 de setembre.